MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 31. 10. 2011.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica u IX. i X. mjesecu 2011

Sastanak gerontotima srijedom
Sastanak gerontotima srijedom

U devetom i desetom mjesecu 2011. godine Mirovna grupe Oaza nastavila je pružati socijalnu uslugu pomoć u kući i to zahvaljujući Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, koje financira trogodišnji program "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", i jednim malim dijelom Osječko-baranjskoj županiji.

"Oazin" gerontotim
Šest "Oazinih" gerontodomaćica obilaze su tokom ta dva mjeseca 51 staru osobu (46 žena i pet muškaraca) na području Grada Belog Manastira. Kao gerontodomaćice rade "Oazine" aktivistice Stela Fabijan, Ana Jeličić i Dubravka Simendić te novozaposlene Biserka Bakač i Dragica Štalman. Na isti radno mjesto zaposlena je i Slavica Majstorović, ali je ona, zbog iznenadne bolesti, otišla na duže bolovanje. U međuvremenu, "Oaza" je preko mjere zapošljavanja javni radovi kao gerontodomaćicu primila i Milicu Janković iz Belog Manastira pa je ona šesta članica "Oazinog" gerontotima.

Poslovi gerontodomaćica
U protekla dva mjeseca gerontodomaćice su obavile ukupno 612 obilazaka korisnica i korisnika i odradile mnoštvo poslova kojima su im pomogle i olakšale život. U sklopu socijalne usluge pomoć u kući "Oaza" je u Društvenom centru organizirala i mali vešeraj za pranje i sušenje rublja svojih starih korisnika te malu radionicu za šivanje, krpanje i popravak odjevnih predmeta, rublja i posteljnog rublja. Za radionicu šivanja nabavljen je šivaći stroj i stroj za endlanje i zadužena stručna osoba za te vrste poslova (Jelena Opačić-Matijević).

Općenito se može zaključiti da je početkom devetog mjeseca rad novog gerontotima bio uhodavajući, a potom je, kada su precizno određeni pojedinačni zadaci te stavljeni u pogon i isprobani novi strojevi, rad uigran i dobro organiziran. Nove gerontodomaćice izrazile su zadovoljstvo radom sa starim osobama, kojima nastoje tokom svojih obilazaka pokriti što više potreba.

Zdravstvene (ne)prilike
Za zdravstvene radnike u Belom Manastiru, kao i one u KBC Osijek te u ljekarnama, može se reći da izlaze u susret gerontodomaćicama, koje o svim zdravstvenim tegobama svojih korisnika raspravljaju i s patronažnom sestrom Katarinom Jelić na redovitim sastancima srijedom.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok