MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 31. 07. 2014.

Kako najlakše usvojiti pravila za razvrstavanje otpada

Ovako je bilo nekad (Beljsko naselje u Belom Manastiru)Ovako je bilo nekad (Beljsko naselje u Belom Manastiru)1. Poklopac staklenki koji sadrži metal i još neku vrstu plastike ili gume
- Većinom se poklopac odvaja i stavlja u kontejner za metal. Ako se staklenka zajedno s poklopcem baci u kontejner za staklo, to ne predstavlja nikakav tehnički problem. Staklo se prije procesa recikliranja uvijek obrađuje mehaničkim putem (usitnjavanje, odvajanje metala, odvajanje etiketa od papira, plastike itd.).

U 2012. godini u Austriji je skupljeno i oporabljeno 230.200 tona stakla, što znači oko 29 kg od ukupnih 34 kg po stanovniku u godini. Znači da je oko 5 kg završilo u pogrešnom kontejneru i nije oporabljeno, već s ostacima iz ostalih procesa obrade zbrinuto. Ostale slične frakcije, odnosno dijelovi koji se ne skupljaju u kontejneru za staklo, nego u kontejneru za “ostali otpad” su: porculan / keramika, vatrostalno stakleno posuđe, kristalne čaše, kuglice s božićnog drvca...

2. Četkice za zube, kemijske olovke, flomasteri...
- Četkice za zube i ostali slični higijenski pribor, kemijske olovke, flomasteri i kistovi završavaju većinom u kontejneru za ostali otpad. Te frakcije su u većini slučajeva kompozitne, dakle sastavljene od više različitih materijala, a njihovo se recikliranje zbog premalih količina najčešće ne isplati. U Njemačkoj, SAD-u, Meksiku, Brazilu i Turskoj postoji paralelni sustav gdje se u organizaciji jednog poduzeća za skupljanje i recikliranje otpada, proizvođača higijenskih proizvoda za zube (pasta i pribor) i humanitarnih udruga provodi odvojeno skupljanje tih frakcija. Taj sustav uključuje većinom veće ustanove kao što su škole, poduzeća i slično. Kućanstva se također mogu uključiti u akciju.

3. Četke za čišćenje WC-školjki, druge četke i metle
- Kod ovih frakcija problem je sličan kao i kod frakcija četkice za zube. Većinom se navedene frakcije bacaju u “ostali otpad“. Ako su prevelike za kontejnere, onda završavaju u glomaznom otpadu, koji se može odložiti u reciklažnim dvorištima, a odnedavno se u Hrvatskoj besplatno odvozi na mjestu nastanka. Ostali otpad obrađuje se ili u MBO-postrojenju ili se direktno spaljuje u spalionicama otpada. Glomazni otpad većinom se obrađuje u sortirnicama, gdje se odvajaju drvo, metali, opasni otpad itd., a ostatak se koristi kao gorivo iz otpada u spalionicama ili energanama za proizvodnju energije.

4. Tetrapak-ambalaža koja oko čepa ima plastiku, a unutra sloj aluminija
- Ovdje postoji također paralelni sustav skupljanja tetrapaka, znači ili u trgovini gdje su osigurana mjesta za kontejnere za tetrapak ili pak u kontejneru za plastiku (u Austriji žuti poklopac) koji stoji ili u kućanstvu ili na zelenom otoku. Tetrapak je također kompozitni materijal. Da bi se ispunile određene stope recikliranja, tetrapak se obrađuje u papirnoj industriji u za to namijenjenim uređajima s centrifugom gdje se odvaja papir s tetrapaka koji se dalje koristi za proizvodnju novog papira. Ostatak od tetrapaka (plastika, aluminij itd.) prilično je raznolik, niske kvalitete i sadrži povećani udio vode te se spaljuje u industriji cigla, cementa ili pak u industrijskim energanama koje su ponekad i u vlasništvu same papirne industrije. Dakle, bacat ćemo ga u obične crne kante za ostali otpad.

5. Limenke, plastične boce i staklenke na kojima su papirnate etikete
- Limenke se skupljaju u kontejnerima za metal i koriste u metalnoj industriji gdje zamjenjuju rude te se njihovim korištenjem štede sirovine, energija i emisije. Plastične boce skupljaju se u kontejnerima za plastični otpad ili se pak odvojeno recikliraju i iz njih se proizvode nove boce. Sustav je poznat kao PET to PET-Recycling. U Hrvatskoj će se još neko vrijeme zadržati sustav naknade od 50 lipa po boci koju odnesete u dućan. Staklenke se skupljaju u kontejneru za staklo, ovisno o boji. Nakon mehaničke obrade tale se i koriste za proizvodnju novog stakla. Papir ne predstavlja nikakav problem jer se on prilikom mehaničke obrade otpada odvaja i spaljuje za proizvodnju energije. Kvaliteta te odvojene “papirne” frakcije nije dovoljna da bi se papir mogao koristiti u papirnoj industriji.

6. Stolarija koja sadrži PVC, staklo, gumu i metal
- PVC-stolarija predaje se u reciklažno dvorište gdje se privremeno skladišti te se predaje dalje u postrojenje za mehaničku obradu PVC-otpada. U navedenom postrojenju odvajaju se metal, staklo, guma i inertni materijal, a PVC-frakcija usitnjava se i pomoću ekstrudera proizvodi se novi PVC-granulat koji se dodaje zajedno s novim materijalom za proizvodnju novih PVC-prozora. Spada u glomazni otpad koji se po pozivu lokalnom komunalnom podueću odvozi besplatno s lokacije na koju ga odložite.

7. Mobiteli, punjači, računala, printeri, el. satovi
- Ovdje također postoje paralelni sustavi, s jedne strane skupljanje el. uređaja u reciklažnim dvorištima, a s druge strane sustav tzv. Wunertüte sustav. Kod skupljanja u reciklažnim dvorištima, otpad se mehanički obrađuje te nakon obrade dobivene frakcije prodaju se u postrojenja za recikliranje, najčešće metalnoj industriji. Sustav “Wundertüte” bazira na dobrotvornoj akciji u koju su uključeni Caritas, austrijski radio itd. Nakon utvrđivanje funkcionalnosti otpad se odvaja u frakcije za mehaničku obradu, prodaju u “second-hand” trgovinama u Austriji, daljnju uporabu u, primjerice, afričkim zemljama. Postoji i takozvani “ReUse” sustav gdje se još ispravna roba, nakon pregleda ispravnosti prodaje u “second-hand” trgovinama. Odnedavno Hrvatska pošta otkupljuje stare ili neispravne mobitele.

8. Fotografije, bilježnice i knjige s plastificiranim držačima i koricama
- Papir, bilježnice i knjige skupljaju se bez odvajanja plastičnih ili metalnih držača u kontejnerima za papir. Papir za izradu fotografija može se baciti direktno u kontejner za ostali otpad. Ako se papir ne može iskoristiti u papirnoj industriji, onda će većinom biti odvojen u postrojenju za mehaničku obradu papira. U tim postrojenjima poznati su kriteriji kvalitete raznih frakcija papira koje oni predaju papirnoj industriji. Ako nepoželjan papir ostane u određenoj frakciji, onda će isti biti odvojen u prvom postupku recikliranja papira. Odvojeni papir, znači nepodoban za papirnu industriju, spaljuje se za proizvodnju energije. Papir za izradu fotografija odlaže se većinom u kontejner za ostali otpad. U mehaničkom postrojenju odvojena plastika spaljuje se za proizvodnju energije, a metal se prodaje metalnoj industriji.

9. Odjeća s plastičnim gumbima ili metalnim zatvaračem
- Gumbi se ne moraju odvajati. U Austriji se odjeća i obuća skupljaju u za to namijenjenim kontejnerima. Odjeća se nakon primarnog sortiranja prodaje u, primjerice, Caritas centrima, šalje u siromašne, većinom afričke zemlje za daljnu uporabu, ili prerađuje u razne proizvode koji se koriste u građevinskoj industriji, za zaštitna platna ili se pak spaljuju u energanama. Slično je i u Hrvatskoj. Ako tekstil ne želite darovati nekome, baca se u kantu za ostali otpad.

(Izvor: Jutarnji list)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok