MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 14. 10. 2017.

Osmi "Paprikafest" u organizaciji KU "Laško"

Ljubica Buha (desno) i Terezija Radić (u crvenom)Ljubica Buha (desno) i Terezija Radić (u crvenom)(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje, ovdje i ovdje)

Lug je selo u Baranji, koje se nalazi na županijskoj cesti između Kneževih Vinograda i Bilja. Ima oko 750 stanovnika uglavnom mađarske nacionalnosti. Naročito je poznato po proizvodnji paprike pa nas onda ne treba čuditi činjenica da se u tom selu godinama organiziraju manifestacije (i to dvije!) posvećene baš tom povrću, uglavnom pod imenom "Paprikafest".

Stručnjakinja za ljuto: Ljubica BuhaStručnjakinja za ljuto: Ljubica BuhaDrugi ovogodišnji "Paprikafest" (subota, 14. X. 2017) imao je bogat program. Prvo je održana stručna radionica LAG-a Baranja za proizvođače paprike, potom Sajam paprike i domaćih proizvoda, pa igre i takmičenja pod imenom "Paprika Janči" te Smotra mađarskih folklornih skupina u RH i uveče tzv. "Paprika-zabava" ili na mađarskom "Paprikabál".

Savica Vujatović, Jadranka Kuduz i Ljubica CicakSavica Vujatović, Jadranka Kuduz i Ljubica CicakPrivučeni bogatim programom, a vjerojatno i besplatnim ručkom u obliku tanjura luškog graha, u Lug su toga dana došli brojni pojedinačni i grupni gosti. Belomanastirska Mirovna grupa Oaza, na primjer, dovela je dvadesetak svojih korisnica iznad 60 godina, koje su odmah nakon dolaska krenule ne samo u radoznalo razgledanje mnogobrojnih štandova, nego su se aktivno uključile i u program "Paprikafesta".

A prva aktivnost – koju je vodio Šandor Kovač – bila je nizanje paprike u vijenac za Ginisa, koji je do 14 sati narastao do 15 metara. Potom su se neke od njih uključile u aktivnost nazvanu "Paprika Janči – igre i natjecanja", koju je vodio Daniel Stojanović i koja se sastojala od tri igre. U prvoj igri u vremenu od dvije minute trebalo je na konac nanizati što više paprika, u drugoj trebalo je s kašičicom u plastičnu čašu nagrabiti toliko mljevene paprike da joj težina bude što bliža zadanom iznosu od 54 grama, a za treću trebalo je poprilično hrabrosti. Tri takmičarke i jedan takmičar morali su pojesti 10 kolutova paprike i odrediti koliko je bilo ljutih, a koliko slatkih kolutova. Prva takmičarka odgovorila je da ljutih kolutova uopće nije bilo, druga da su bila dva takva koluta, a jedini takmičar – koji nije Baranjac – toliko se zaljutio da je nakon pet pojedenih kolutova – odustao. Pobijedila je penzionirana učiteljica iz Belog Manastira Ljubica Buha, koja je ispravno odgovorila da je i jednih i drugih kolutova bilo po pet.

Na pitanje kako je uspjela pobijediti u toj igri, Ljubica je odgovorila da papriku treba znati – jesti! Prvi kolut sažvaćeš npr. strogo u lijevoj strani usta pa ako je ljut, zaljutiš samo tu stranu. Sljedeći žvaćeš da desnoj strani i tako naizmjenično, a ljute kolutove brojiš na – prste. Jednostavno, zar ne? Ali ako niste navikli na ljutu baranjsku papriku, bolje odustanite prije nego što ste i – počeli.

PS. Uz Ljubicu Buha, koja je učestvovala u sve tri igre, u nizanju paprike na konac i u "odokativnom" mjerenju mljevene paprike iz "Oazine" ekipe učestvovale su još i Jadranka Kuduz i Savica Vujatović, a u "mjerenju" ljutih paprika još i Terezija Radić.

Napomena: Ovaj članak (bez "ps-a") napisan je za 931. broj zagrebačkog tjednika
"Novosti" (20. X. 2017), ali nije objavljen ni u tom, a ni u kasnijim brojevima.

Drugi članci na ovoj web-stranici o istoj temi:
(1) "Oazin" izlet na "Paprikafest" u Lugu,
(2) Izložba u Lugu radova s likovno-kreativnih radionica,
(3) Zahvalnica s "Paprikafesta"

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok