MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 01. 05. 2019.

Međunarodni praznik rada

Danas se obilježava Međunarodni praznik rada – Prvi maj. Praznik je ustanovljen kao znak sjećanja na 1. V. 1886. godine, kad je mnoštvo radnika izašlo na ulice Čikaga, zahtijevajući bolje uvjete rada i osmosatno radno vrijeme. Organizatori protesta prethodno su uputili zahtjeve poslodavcima i vlastima, tražeći da ih ispune do tog datuma.

Radnici su zahtjeve izrazili u paroli "tri osmice": osam sati rada, osam sati odmora i osam sati kulturnog uzdizanja. Kao odgovor, uslijedila je represija, a u sukobima s policijom bilo je žrtava i ranjenih na obje strane. Sedmorica sindikalnih aktivista osuđena su na smrt.

Drugi kongres Radničke internacionale odlučio je da od 1890. godine širom svijeta Prvog maja budu organizirane masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi, kao jedan od vidova klasne borbe, što je do kraja 19. i početkom 20. stoljeća dobilo masovne razmjere.

(Opširnije: zenit.ba)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok