MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 06. 06. 2020.

Spašavanje ptića vivčića

Ptići vivčićiPtići vivčićiU srijedu, 3. VI. 2020. godine, u Beli Manastir su dovezene dvije male ptičice vrste vivak (Vanellus vanellus) iz okolice Đakova. Pronašao ih je vozač kamiona na autocesti i u želji da ih spasi pokupio ih s ceste. Ptići su sasvim mali, ali je odlično to što pripadaju vrsti koja nakon izlijeganja može jesti sama.

Nakon kontakata s osječkim Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode, zagrebačkom Udrugom za zaštitu divljih životinja te Zoo-vrtom Osijek i dobivenih informacija o vrsti, ptići su ipak ostali na čuvanju kod udomitelja u belomanastirskoj Betonskoj ulici. Ptičice odlično jedu i rastu. Tu će ostati do odrastanja, kad će biti puštene u prirodu.

Poznavatelji ptica i divljih životinja iz spomenutih organizacija u ovoj su situaciji belomanastirskim udomiteljima (među kojima su "Oazina" aktivistica Sandra Kušenić i njezina susjeda Sandra Lepoglavec) skrenuli pažnju da ptići nisu trebali biti uzeti iz prirodnog staništa, nego samo sklonjeni s ceste. Preporuka je da divlje životinje ne treba dirati, osim kad su ozlijeđene i trebaju pomoć. Često dobronamjerni ljudi ne znaju kako da postupe pa urade nešto što misle da je najbolje, ali time ponekad i pogriješe.

* * *

Ptica vivak stanište nalazi na njivama i pašnjacima, na obalama rijeka, u blizini močvara i vlažnih staništa sa slabom vegetacijom u skoro cijeloj Europi i Aziji. Prepoznatljiva je po šarenom perju i dugoj stršećoj krijesti, uspravnoj kukmici na glavi, koju čini nekoliko kraćih i duljih pera. Ima i karakteristično oglašavanje "vi-vak", po čemu je i dobila naziv. Hrani se u blizini voda, po vlažnim livadama i njivama, a pretražuje i vodene plićake po kojima gaca. Na takvim mjestima nalazi sitne kukce i njihove ličinke, gliste i puževe. Hrani se u manjoj mjeri malim žabama i sjemenkama. Vivak je ptica selica, seli u studenom i zimu provodi u južnijim krajevima, na sjeveru Afrike te u južnim dijelovima Pakistana, Indije i Kine.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok