MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 03. 09. 2021.

Studijsko putovanje na području LAG-a Virovitički prsten

Ana Jeličić s ostatkom LAG-ovaca spremna za putAna Jeličić s ostatkom LAG-ovaca spremna za put(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak i petak, 2. i 3. IX. 2021. godine, LAG Baranja sudjelovao je na dvodnevnom studijom putovanju na području LAG-a Virovitički prsten. Uz naš baranjski, sudjelovali su i predstavnici još četiri LAG-a: LAG Međimurski doli i bregi, LAG Moslavina, LAG Papuk i LAG Srijem.

Bila je to lijepa prilika našim predstavnicima za upoznavanje i obilazak prekrasnog kraja, koji je sredstvima EU, kroz Program ruralnog razvoja 2014.-2020., postigao vidne rezultate u promociji svog vinogorja i turističkih destinacija što se moglo vidjeti iz prezentiranih primjera dobre prakse.

Prvo sastajalište sudionika, odnosno doček svih LAG-ova, bio je Dvorac Pejačević u Virovitici, gdje je grupu pozdravio predsjednik LAG-a Virovitički prsten Mario Lukačević.

Nakon upoznavanja s cijelim programom i malim osvježenjem, krenulo se u razgledavanje dvorca koji, pored prekrasnog parka i perivoja, ima i lijepo uređen muzej s bogatom postavom kroz koju su se LAG-ovci mogli upoznati s bogatom poviješću tog kraja.

Nakon radionice "Drveno doba", koja je dala pregled razvoja drvne industrije tog kraja, uslijedio je ručak.

Nastavilo se obilaskom Kurije Janković, gdje je prezentirana turistička ponuda Općine Lukač i održana radionica o svilogojstvu, svilarstvu i tehnikama oslikavanja svile. Nakon toga krenulo se u obilazak vinarije Tomo Boutique Winery, poznatije kroz brend Apolitico, vlasnika Tomislava Tolušića.

Velebna vinarija na proplanku, s kušaonicom i ljubaznim domaćinima, koji su potanko ispričali kako su zahvaljujući sredstvima EU krenuli u cijelu priču, bila je pravo mjesto za završetak prvog dana.

Drugi dan su predstavnici LAG-a Baranje: Stipa Andrić, Željko Balić, Laura Blagus Tenjeri, Denis Čeh, Zdravko Dobrovac, Renata Forjan, Anja Gorup Ivanović, Varja Guttert, Ana Jeličić ("Oazina" zaposlenica), Jelena Mandarić, Manuel Mucak, Jelena Perišin i Branko Radonjić, započeli doručkom i razgledavanjem Dvorca Janković u kojem su bili i smješteni. Predivni dvorac i okoliš prava su oaza mira.

No, nije bilo puno vremena za uživanje na suncu jer se krenulo u daljnji obilazak znamenitosti. Ovoga puta u obilazak rodne kuće velikog pjesnika i književnika Petra Preradovića, gdje se, kroz kratku prezentaciju, doznalo puno o njemu, njegovom radu i domoljublju.

Putovanje i druženje lijepim krajolikom nastavljeno je prema Vukosavljevici gdje se nalazi vinarija Podrum Vineda d.o.o., obitelji Kovač, koja je, za kušanje, uz kulinarske delicije, ponudila i svoja izvanredna vina.

Nakon tog zadnjeg predstavljanja turističke ponude tog živopisnog kraja, cijela vesela družina krenula je put Pitomače u Hotel Divino na ručak, nakon koga su uslijedili poklon-paketi sudionicima i rastanak, sada već možemo reći, s poznanicima.

Jer dva dana međusobnog druženja, slušanja o uspješnosti i razmjeni iskustava dovelo je do novih poznanstava koja će zasigurno u budućnosti dovesti i do zajedničkih suradnji.

A domaćinima svaka pohvala na dobroj organizaciji i koordinaciji.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok