MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 17. 09. 2011.

Poteškoće zapošljavanja osoba starije dobi

Okrugli stol u Osijeku
Okrugli stol u Osijeku
U petak, 16. IX. 2011. godine, u osječkom Hotelu "Mursa", od 11 do 13 sati, održan je okrugli stol na temu "Poteškoće zapošljavanja osoba starije dobi", a u okviru projekta "Motivacija dugotrajno nezaposlenih osoba". Organizator okruglog stola i nosilac projekta je Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) - Područna služba Osijek s pridruženim partnerom osječkim Centrom za socijalnu skrb.

Sudionici okruglog stola bili su djelatnici HZZ-a, predstavnici Grada Osijeka, osječkog Centra za socijalnu skrb, osječkog Učilišta "Janus", požeškog Pučkog otvorenog učilišta "Obris" - Podružnica Osijek, te Jasna Petrović iz biljskog Udruženja "Baranja" i Vesna Nedić iz belomanastirske "Oaze".

Svrha projekta "Motivacija dugotrajno nezaposlenih osoba" je smanjiti stopu nezaposlenosti marginaliziranih skupina u Osječko-baranjskoj županiji, a cilj je aktivirati i motivirati dugotrajno nezaposlene osobe korisnike socijalne pomoći za uključivanje u tržište rada.

Globalno restrukturiranje gospodarstva velikim se dijelom odrazilo na starije radnike. U usporedbi s ostalim dobnim skupinama, radnici stariji od 50 godine imaju daleko veću stopu rasta nezaposlenosti. Osim toga, kad jednom postanu nezaposleni, ta skupina redovito prelazi u dugotrajnu nezaposlenost, s vrlo malim šansama da se vrati u zaposlenost. U uvjetima koji danas prevladavaju u Hrvatskoj, kad ponuda radne snage premašuje njezinu potražnju, skupini kao što su stariji radnici potrebna je posebna pomoć na tržištu rada u smislu provođenja posebnih programa za poticanje njihovog zapošljavanja.

Okrugli stol u Osijeku
Vesna Nedić (druga slijeva)
Okrugli stol u Osijeku
Jasna Petrović
Jasna Petrović je iznijela primjer dobre prakse stvaranja mogućnosti za zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih žena kroz program osposobljavanja za proizvođačicu paprike, proizvođačicu povrća i njegovateljicu, koji provodi Udruženja "Baranja", a Vesna Nedić je spomenula mogućnost uključivanja dugotrajno nezaposlenih osoba u nevladinom sektoru, gdje se kroz besplatne edukacije mogu steći mnoga nova znanja i sposobnosti, s kojima se može pronaći novi posao.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti