MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 21. 09. 2011.

Uređena belomanastirska šetnica "Crni put"

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje

Uređivanje šetnice Crni put
Oazini volonteri u akciji!

U srijedu, 21. IX. 2011. godine, na Međunarodni dan mira, u cijeloj se zemlji održavala javna manifestacija "Hrvatska volontira!", kojom se željelo ukazati na značaj volontiranja za razvoj suvremenog demokratskog društva. U manifestaciju se uključio i Volonterski centar Mirovne grupe Oaza volonterskom akcijom uređivanja šetnice "Crni put" između Belog Manastira i Šumarine uz željezničku prugu prema Mađarskoj. U akciju, koja je počela u 14 sati i trajala više od dva sata, uključilo se dvadesetak volontera, od dječaka do "Oazinih" članova u zlatnim godinama.

Akcija se sastojala od nekoliko aktivnosti. Prvo smo pokupili smeće cijelom trasom šetnice, od belomanastirskog Tunela i nekadašnjeg zatvora, do prijelaza preko željezničke pruge na ulazu u Šumarinu. Nakupili smo, bogami, dvije pune vreće papira i drugih otpadaka. Čak smo se spuštali i u Crni kanal i kupili odbačene plastične flaše, koje su tu ostavili nesavjesni pojedinci. Zato apeliramo na naše sugrađane: ne bacajte otpad ni po šetnici "Crni put", ni po drugim dijelovima našeg grada.

Uređivanje šetnice Crni put
Mostić prvo treba išmirglati...
Uređivanje šetnice Crni put
... a onda ga (šareno) ofarbati

Uz šetnicu se nalaze dvije klupe, uz koje je bilo i najviše smeća. Smeće smo pokupili, a klupe išmirglali i ofarbalipa sada pristojno izgledaju. Pokraj njih su nekad bili koševi za otpatke, ali ih više nema. Zato pozivamo Grad Beli Manastir da ponovo postavi koševe kako naši nemarni sugrađani ne bi imali izgovor da nemaju gdje bacati smeće pa, eto, moraju zagađivati okoliš.

Uređivanje šetnice Crni put
Zar ovako nije ljepše?
Uređivanje šetnice Crni put
Zar ovako nije bolje?

Na šetnici se nalazi i solidan mostić preko tzv. Crnog kanala, ali mu je metalna ograda bila prilično zarđala. Zato smo išmirglali i tu ogradu, a naši su je vrijedni volonteri i naročito volonterke ofarbali raznim bojama, tako da sada na šetnici "Crni put" imamo "Šareni most preko Crnog kanala".

Akciju uređivanja šetnice "Crni put" organizirala je Ana Jeličić, voditeljica "Oazinog" volonterskog centra. Akciju je podržala tvrtka "Slonja", koja – pored ostaloga - održava zelene površine Grada Belog Manastira, i to doniranjem boja i sredstava potrebnih za farbanje. Podrška nije izostala ni od gradske uprave. Volontere su u toku akcije obišli gradonačelnik Ivan Doboš i njegovi zamjenici Nikola Redžep i Predrag Stojanović. Gradonačelnik je primijetio da sad šetnica cijelom svojom dužinom izgleda vrlo zeleno jer na njoj više nema smeća.

Uređivanje šetnice Crni put
Oazine volontere pozdravlja mađarski šinobus
Uređivanje šetnice Crni put
Podrška i od gradskih otaca, doduše samo verbalna

Kao zanimljivost navodimo da se "Oazinim" volonterima pridružio i jedan državljanin Njemačke, Manfred iz Baden-Virtemberga, koji je trenutno u gostima u Šumarini, te da je naše volontere dugim trubljenjem pozdravio mađarski šinobus, koji je upravo tada prolazio prugom od Belog Manastira prema Mađarboji.

Uređivanje šetnice Crni put
Šareni most preko Crnog kanala - zar ovako nije ljepše?

 Vrlo zelena šetnica Crni put - zar ovako nije bolje?Vrlo zelena šetnica Crni put - zar ovako nije bolje?

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok