MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 06. 09. 2013.

Smeće u Baranji, ali i u Slovačkoj

U zagrebačkim "Novostima" (broj 716, 6. IX. 2013, str. 7do) objavljen je sljedeći članak:

Travnjak uz Bolmanski spomenikTravnjak uz Bolmanski spomenikUnutar trokutastog raskršća baranjskih puteva BolmanPetlovac i BolmanBaranjsko Petrovo Selo, na južnom kraku poveće pošumljene jamurine (tzv. banje, što se izgovara s dugosilaznim akcentom) – iz koje se nekad iskopavala žuta zemlja za obližnju ciglanu (od koje više nema ni traga) – nalazi se spomenik Bolmanskoj bici iz Drugog svjetskog rata.

Taj je spomenik danas pomalo zapušten i djelomično demoliran jer je bio meta napada suvremenih vandala, a prostor oko njega omiljeno je mjesto neodgojenim Baranjcima za bacanje smeća, iako za to nema nikakve potrebe jer se iz svih okolnih naselja smeće organizirano odvozi na deponije.

Mali Karpati, Slovačka, cesta broj 51Mali Karpati, Slovačka, cesta broj 51Na našoj prvoj fotografiji vide se, uz cestu na pokošenoj zelenoj površini, nedavno bačeni dijelovi starog kompjutera, što nije lijepa slika i što znači da se ulaskom u Europsku Uniju ponašanje nekih stanovnika Hrvatske nije ni za dlaku promijenilo. Nadajmo se da će se vremenom ipak promijeniti – pa u Europskoj Uniji smo tek dva mjeseca.

A da i u nekim zemljama koje su u Europskoj Uniji duže od nas nije mnogo bolje, pokazuje druga fotografija, snimljena ovih dana na jednom planinskom odmorištu u slovačkim Malim Karpatima, na cesti broj 51 između Jablonice i Trstina. Sudeći po broju odbačenih plastičnih boca, u Slovačkoj nema otkupa takvih boca, a bogme ni svijesti da im nije mjesto u – prirodi.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok