MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 11. 02. 2015.

Rad "Oazine" burze odjeće i obuće (I/2015)

Bebe su zahtjevni korisniciBebe su zahtjevni korisniciJoš uvijek djeluje "Oazina" burza odjeće i obuće, jedna od aktivnosti "Oazinog" trogodišnjeg programa "Pomoć ugroženim Belomanastircima", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Na Burzi je stalno živo, stalno se nešto događa. Gotovo svakodnevno netko donosi odjeću i obuću, a netko dolazi da je besplatno primi.

  • Dosta se čekalo da osjetnije zahladi pa da cijela izložba ženskih i muških kaputa i šalova, za koje više i nije bilo mjesta u Burzinim ormarima, "odšeta" korisnicima. Ali krajem prošle godine i to se dogodilo.
  • Nova pravnica iz Osijeka, koja je zamijenila dotadašnju na besplatnoj pravnoj pomoći, zamijenila ju je i u pomaganju gore spomenute aktivnosti. Naime, često donosi odjeću za "Oazinu" burzu.
  • Jednoga dana u Društveni centar došla je i donatorica iz susjednog mjesta s velikim jorganom i s 12 manjih vreća punih dječje odjeće i obuće te odjevnih predmeta za mlade i odrasle. Dječje police odmah su se napunile, ali su se još brže i ispraznile. Nova odjeća potrebna je mnogim mališanima.
  • Jedna porodica iz Novog Sada odselila se u Skandinaviju pa je svu zaostalu odjeću i obuću za djecu od dvije do sedam godina ostavila kod djeda i bake u Baranji, a ovi dostavili "Oazinoj" burzi. Neka ih nose druga djeca kad su je već njihovi unuci prerasli.
  • Ima i onih tražilaca odjeće i obuće (osobito među mladim osobama) koji željno iščekuju neki suvremeniji komad odjeće. I kad se nema, ljudi vole biti prikladno odjeveni. Zato češće navraćaju da vide ima li Burza odgovarajući odjevni predmet.
  • Mlade majke ponekad dolaze s bebama pa se sve mora brzo razmotati i ponovo složiti. Bebe su, naime, vrlo nestrpljivi korisnici. A budu i gladne pa Burza ponekad izgleda kao "dojilište"!
  • Jedna baka stara preko 80 godina stalno pronalazi zaista vrijedne primjerke odjevnih predmeta (stihar star 50 godina, ferta od bačke svile stara oko 150 godina, košulja od svilenih kavezlija iz 1922, seosko žensko "ruvo" iz baranjskog sela blizu granice i dr.). Takve predmete Burza donira novoosnovanom veteranskom Folklornom ansamblu Baranje "Nikola Tesla" da mu pomogne popuniti komplete narodnih nošnji za nastupe. Slično je i s Romskim KUD-om kome je trebalo nekoliko muških bijelih košulja manjih dimenzija i poneke crne hlače.
  • A što se tiče posteljine, ručnika, kućnih haljina i donjeg veša, oni se "dozirano" poklanjaju kako bi dostajali za što više Burzinih korisnika, posebno onih koji su bolesni.
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok