MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 01. 04. 2015.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica (III/2015)

Pomoć gerontodomaćica dobro je došlaPomoć gerontodomaćica dobro je došlaU mjesecu martu 2015. godine Mirovna grupa Oaza pružala je socijalnu uslugu pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira. U "Oazinom" gerontotimu bile su četiri gerontodomaćice, od kojih jedna obavlja i poslove gerontokrojačice, zatim gerontomajstor, medicinska sestra i u izvještajnom mjesecu pridružena fizioterapeutkinja. U toku mjeseca "Oazine" su gerontodomaćice obilazile 18 starih osoba (16 ženskih i dvije muške), a izvršile su ukupno 144 obilaska.

Radi lakšeg praćenja poslovi koje obavljaju gerontodomaćice razvrstani su u određene skupine. Tako je odrađeno: 65 spremanja kuća i stanova, 18 pospremanja dvorišta, šupa i sličnih prostora, 37 nabavki prehrambenih artikala ili nekih drugih potrepština. Gerontodomaćice su za one kojima je to bilo teško tri puta pripremale neki obrok, šest puta oprale posuđe, 16 puta oprale razno rublje u "Oazinoj" praonici, ali ponekad i u domu korisnika, vješale ga da se suši, slagale te po zahtjevu i peglale.

Gerontodomaćice su četiri puta presvlačile posteljinu, više puta slagale ormare, plaćale kućne račune u raznim ustanovama, sređivale razne kućne dokumentacije i po potrebi provjeravale datum isteka dopunskog zdravstvenog osiguranja te tri puta podizale uskrsnice za one stare osobe kojima je teško stajati u redu.

Kod liječnika opće prakse naručivale su recepte osam puta, u apoteci podizale medikamente devet puta. Također su se družile 80 puta sa svojim korisnicima i porazgovarale s njima ili o problemima, ili o onome što njih zanima, ili ih razonodile, ili išle s njima u šetnju.

Trinaest puta je obavljena masaža onima koji pate od bolova u leđima, 11 puta su podijeljene besplatne novine čitačima. Kako je bilo hladno, gerontodomaćice su 33 puta cijepale i unosile drva u kuće i stanove. Prozore su prale osam puta. Za Osmi mart korisnicama su podijelile prikladne ručno izrađene čestitke i crvene karanfile, koji su proizvod "Oazinih" likovno-kreativnih radionica za žene.

U slučaju potrebe gerontodomaćice su svoje korisnike prevozile do Centra za socijalnu skrb, do zubara, liječnika, čak do prijateljice. Obavljale su i druge poslove, kao što su: izmjena knjiga, kačenje zavjesa, poklanjanje boje za jaja, donos "naore" iz crkve, organiziranje druženja i dr.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok